Кожата през летните месеци

Статия е за БТА и ни дава малко съвети как да избегнем рисковете за нашата кожа   Повечето хора свързват лятото с ходене на море и релакс по басейните. Сезонът е идеален за разтоварване и почивка, но е свързан и с немалки рискове за кожата, които често се подценяват. Те могат да бъдат избегнати без да правим компромис с удоволствията, ако се спазват няколко прости правила.

Откъде идва опасността?

   Слънчевата светлина се състои от ултравиолетови, инфрачервени и видими лъчи. При дълготрайно излагане на кожата на слънце на плажа или край басейна инфрачервените лъчи могат да предизвикат увреждания. Това са лъчите, които предизвикват усещането за топлина под слънчевата светлина. Ултравиолетовото лъчение обхваща около 6% от слънчевата радиация. То съдържа ултравиолетови А-лъчи, В-лъчи и С-лъчи. Само незначителна част от C-лъчите достигат до земната повърхност. А-лъчите могат да причинят изгаряне, но при нормални условия тяхната сила не е толкова голяма. Ултравиолетовите B-лъчи обаче са основната причина за слънчевото изгаряне, стареенето и злокачествените образувания на кожата. Много хора приемат болезненото зачервяване на кожата, което се получава при първо им лятно излагане на слънце като лек, временен дискомфорт. Те стоят цял ден на плажа, мажат се с масла, лежат и се обръщат бавно и пекат тялото си като на шиш. На плажа тези хора доброволно изгарят, а резултатите от силното слънчево въздействие са доста неприятни – болка, преждевременното кожно стареене. Всъщност, слънчевото изгаряне е възпалителна реакция на кожата, протичаща с разширяване на кръвносните съдове, увеличена пропускливост и участие на множество биологични вещества - медиатори. Оплакванията се изразяват в парене и болка, а при тежки случаи - общо неразположение. главоболие, повръщане, разстрисане. Появява се зачервяване, чиято сила зависи от дозата на радиацията, индивидуалните особености на кожата и още редица фактори. Понякога мога да се появят различни по големина мехури. Наличието на такива признаци не значи, че непременно ще се разболеем.
   Въпреки това, вследствие на изгарянията могат да се появат редица заболявания на кожата и най-важното – сред тези заболявания има и злокачествените тумори. Много епидемиологични, експериментални и клинични проучвания са доказали, че слънчевото експониране е свързано по един или друг начин с развитието на злокачествените кожни тумори. В понятието злокачествени новообразувания на кожата се включват различни видове злокачествени тумори. Основната част от тях са малигненият меланом на кожата и немеланомните кожни карциноми. Такива думи обаче не трябва да хвърлят в ужас всеки запътил се към морския бряг или шезлонгите в плувните комплекси – ако сме внимателни към себе си и се предпазваме, шансовете за проблеми са много малки.


Статистика

   По данни на Националния раков регистър от 2006г. новозаболелите от малигнен меланом, който е най-често срещаното онкологично кожно заболяване, са близо 350. Общият брой на пациентите с меланом е близо 3300. През 2006г. у нас са регистрирани над 3200 пациенти с други онкологични заболявания на кожата. Пациенти с такива заболявания у нас са общо над 54 000 през 2006г. Приблизително около 95 % от всички злокачествени заболявания на кожата са свързани с въздействието на слънцето.


Как да се пазим?

   Макар и често пренебрегвана, вредата от слънчевите лъчи е отдавна известна, но това не значи че трябва да се страхуваме от тях или да правим големи компромиси с начина си на почивка. Достатъчно е само да дозираме внимателно излагането на кожата на директна слънчева светлина и да ползваме добре познатите на всички защитни средства - кремове, лосиони, масла за предпазване. Препоръчително е да се ползват и подходящи дрехи, широкополи шапки и слънчеви очила. Прилагането на защитни средства обаче не е достатъчно и не ни дава основание да седим на слънце по цял ден, защото козметиката не е универсален щит срещу проблемите. Някои любители на слъчевите лъчи се пекат на плажа от 10 до 6 следобяд и после обвиняват препаратите за слънчевите си изгаряния. Важно е да не оставаме на слънце дълго време, да редуваме слънчевите бани с престой под чадъра и да не се излагаме на директна светлина в периода 12-15 ч. през деня, когато лъчите на слънцето са най-опасни за кожата.
   Трябва да се знае, че лицата със светла кожа, руса коса и сини или зелени очи, които трудно почерняват и лесно изгарят на слънце са по-чувствителни спрямо слънчевото въздействие. Те имат по-висок риск за развитието на кожни фотоувреждания и особено злокачествени новообразувания на кожата. Светлите хора с фина кожа, която обикновено изгаря на слънце и не прави тен са много уязвими за кожния меланом, който е известен още и като „болестта на белите якички”. Името му е свързано с това, че боледуват хора с отлична професионална реализация и високи доходи, които обикновено работят в офиси, но и по-често през годината могат да си позволят ваканции на юг, в слънчеви страни, с плаж и т.н. Тези хора трябва да ползват козметични препарати с по-висок слънзезащитен фактор и много внимателно да следят колко време прекарват изложени на директно слънце.
   Понякога след ходене на море има обезпокоителни симптоми - например бенка на кожата е започнала да се променя. Това включва разлика в оцветяването, размерите, контура, поява на сърбеж, придърпване и др. Не бива да се плашим, нито да чакаме да ни мине само. В такива случаи е най-добре да отидем на лекар без да изпадаме в паника.