Кожа и стареене

Кожа и стареене   Кожата е най-големият орган и идеално отразява процеса на стареене. Времето неминуемо се изписва върху нея. Тя се променя, става тънка, суха, набръчкана, потъмняла. С въз­растта мастният слой на подкожието, който дава контура на лицето, започва да изтънява. Кожата вече произ­вежда по-малко колаген - веществото, което осигуря­ва еластичността й.
Към възрастта 40-50 години кожата намалява еластичността си, клетките губят течността си, из­съхва епидермисът, увеличава се на места роговата субстанция, като се образуват брадавицовидни издатини — старчески брадавички. Кожният пигмент се увеличава и се натрупва на места като по-малки или по-големи тъмни петна, характерни за възрастните хора. Така с течение на времето кожата изтънява, вроговява се, набръчква се и потъмнява. Този процес на стареене се съпровожда с намаление на активността на кожните функции — изпотяването намалява, кожата става суха; вследствие загуба на еластичността на съединителната тъкан и промяната на еластичните влакна тя се набръчква. Мазната секреция намалява — кожата изсъхва. Космите губят пигмент — побеляват и стават чупливи, лесно изпадат. Наред с кожата всички органи в организма застаряват: сърце, бели дробове, черен дроб, бъбреци, включително и нервната система. Намалява излъчването на отпадъчни продукти и това води до интоксикация на организма и до стареене на целия организъм. Кожата особено застарява вследствие изхабяване на жлезите с вътрешна секреция, специално на половите жлези, което се придружава и със забавяне на кръвната циркулация Храненето на тъканите страда, кожата и подкожната тъкан намаляват своята жизненост.

За изхабяването на кожата и нейното преждевре­менно стареене особено допринасят слънчевите лъчи. Кожата на хора, из­ложени на слънце, по-бързо застарява (земеделци, моряци). Ето защо предпазването от слънчевото въздействие предпазва кожата от увреждане и преждевременно стареене.
С течение на времето по кожата се появяват неизменните признаци за стареенето. Броят на луничките и бенките нараства, появяват се малки израстъци и брадавички по врата или други части на тялото.
Повечето от тези промени не са опасни. Независимо от това, важно е от време на време кожата да се оглежда цялостно и да се отбелязват настъпилите изменения в някоя бенка или друг израстък. Понякога тези промени подсказват сериозен проблем. Бенките са безопасни, но могат да да се изродят злокачествено и затова трябва да се наблюдават. Ако започнат да сърбят, да се възпаляват, да променят големината или цвета си, да кървят – незабавно трябва да се отиде на лекар.
Брадавичките обикновено са безобидни. Развиват се с възрастта и понякога падат сами. Но щом при поява на сървеж, зачервяване или възпаление, редно е да се потърси лекарска консултация. Вероятно ще бъдат пре­махнати чрез процедури, които не се отразяват на общото състояние на пациента.
Важното, което трябва да се запомни при грижата за кожата е, че има много възможност за контрол. Без да прекалявате, наблюдавайте бенките и другите израстъци по кожата и уведомявайте лекаря си за всяка настъпила промяна. Така той би поставил ранна диагноза и може своевременно да се мине към лечение.

Възрастови петна
По-правилно е петната, които се появяват по лицето и ръцете, да се наричат слънчеви, защото са резултат от годините, през които кожата е била излагана на преки­те слънчеви лъчи. По правило те не са опасни. Обикно­вено се появяват след петдесет и пет годишна възраст. За да се избегне появата на нови петна, добре е редов­но да се използва фотозащитен крем и да се избягва продължителното излагане на слънце.

Не застарявайте преждевременно!