Ултравиолетовите лъчи са основният рисков фактор за развитието на злокачествени тумори   Проф. д-р Петранка Троянова завършва медицина в Медицинска академия, София през 1982 г. Има клинични специалности по дерматология и венерология и онкология. Вадещ специалист у нас в областта на злокачествените кожни тумори.
Автор е на голям брой статии, публикувани в наши и чужди научни списания, както и на монографии и учебници. Ръководител е на научни проекти и аспиранти.


А. Ш. :
   - Проф. Траянова, наследствена предразположеност ли е причина за кожните заболявания или те са резултат от външни влияния?


Проф. Троянова :
   - Както при всички заболявания и при кожните, наследствеността има важно значение. Генетично обусловени са кожните фенотипове, пигментацията на кожата, атопичният терен и други особености, които до голяма степен предопределят риска от развитието на някои болести. Кожата е най-големият човешки орган, който защитава целостта на организма и осъществява непосредствената връзка с околната среда. Поради това много външни фактори оказват въздействие върху нея и могат да предизвикат увреждане.
   Фотодерматозите са голяма група заболявания. Някои от тях се предизвикват от действието на слънчевата светлина, а други се обострят и влошават от нея. Във всички случаи, хората със светла кожа са по- чувствителни спрямо неблагоприятните слънчеви въздействия, отколкото тъмнокожите.


А. Ш. :
   - Според Вас, увеличава ли се броят на засегнатите от кожни заболявания през последните години и свързано ли е това с климатичните промени?


Проф. Троянова :
   - Не бих могла да кажа, дали всички кожни заболявания се увеличават, но фотодерматозите със сигурност стават все по-актуален проблем. И това логично е свързано с промените в начина ни на живот. През последните години все повече хора имат възможност да пътуват, да посещават морски курорти и да почиват по екзотични плажове, излагайки своето тяло на слънчевото греене. От друга страна, обществото е по-знаещо и по-информирано относно въздействието на ултра-виолетовите лъчи и кожните увреждания, бенките и нуждата от тяхното проследяване. Младите хора четат в интернет, правят справки и често търсят лекарски консултации.
   Това води до по-доброто и по-ранното диагностициране на дерматологичните заболявания, което създава усещането, че се увеличава честотата на кожните болести.
   Разбира се, прекомерното излагане на силно слънце обуславя увеличаването на идеопатичните фотодерматози, а прилагането на някои съвременни лекарствени препарати и козметични продукти води повече фотоалергични и фототоксични реакции. Така, че промените в околната среда и в живота несъмнено влияят върху честотата на тези заболявания.


А. Ш. :
   - Казахте, че силното слънце е причина за някои заболявания – кои са най-опасните и успешно ли е лечението им?


Проф. Троянова :
   - Много хора прекаляват със слънчевите бани през лятото, а слънцето, в частност ултравиолетовите лъчи, са основният рисков фактор за развитието на редица кожни увреждания и главно злокачествени тумори на кожата.
   Слънцето излъчва електромагнитни лъчи с различни дължини на вълните. Около една трета от слънчевата радиация се абсорбира от озона, водните капки и праховите частици в атмосферата. Достигналата до повърхността на земята слънчевата светлина се състои от 10% ултравиолетови лъчи (с дължина на вълната 100-400 nm), 50% видима светлина (400-700 nm) и 40% инфрачервени лъчи (>700 nm). В зависимост от различните географските особености и сезона тези съотношения могат да варират.
   Най-значими фотобиологични ефекти върху кожата оказват ултравиолетовите лъчи (УВЛ). Според дължината на вълната, те се разделят на три групи: УВЛ-A (с дължина на вълната 320-400 nm), УВЛ-В (280-320 nm) и УВЛ- C (<280 nm). Последните се резобират от атмосферата и практически не достигат до нас.
   УВЛ-В се абсорбират от роговия слой на епидермиса и само 20% от тях достигат до дермата. Ефектът им е по-ранен и по-повърхностен. Водят до директни промени в молекулата на ДНК и възникване на фотопродукти с мутагенни свойства. Могат да причиняват видимо изгаряне на кожата, което настъпва при достигане на индивидуалната минимална еритемна доза.
   УВЛ-A проникват по-дълбоко в кожата и оказват по-сериозно биологично въздействие. Предизвикват образуване на свободни кислородни радикали, които от своя страна увреждат ДНК, клетките, еластичните и колагенните влакна, кръвоносните съдове и тъканите изобщо. Ефектите им настъпват по-късно и се изразяват с разнообразните прояви на фотоиндуцираното стареене и фотоканцерогенезата.
   В хода на еволюция, кожата си изработва механизми за защита срещу увреждащите ефекти на УВЛ. Някои вещества в кожата, например меланин, поглъщат фотони светлина и действат като химични филтри. Роговият слой задебелява в отговор на слънчевото въздействие и се явява своеобразен физически филтър.  
   Развитието на кожните тумори е резултат от сложна, комплексна зависимост между особеностите на организма, неговата генетична предиспозиция, кожния фототип, пигментацията и факторите на външната среда. За да се развие злокачествен тумор е важно да има генетична предиспозиция. Силните слънчеви въздействия са по-опасни за по-светлите хора, особено, ако кожата им не е подготвена и адаптирана.
   Появата на един от най-злокачествените тумори в човешката патология - малигненият меланом (малкият черен тумор), е свързана с интермитентното интензивно експониране на слънце. Той има висок метастазичен потенциал, но когато се открие рано и се отстрани оперативно, в повечето случаи лечението е успешно. За съжаление, този злокачествен меланом засяга хората в млада и средна възраст – 40-50 - годишните.
   Хроничното излагане на слънце и неблагоприятните климатични въздействия са свързани с възникването на немеланомни кожни карциноми – базоцелуларни и спиноцелуларни. Те са по-малко опасни, защото рядко дават метастази. Тези тумори, които се срещат предимно при възрастните хора, могат успешно да се лекуват.


А. Ш. :
   - Струва ми се, че преди години не се говореше толкова за опасността от прекомерното излагане на слънце…


Проф. Троянова :
   - Хората от стари времена знаят, че в горещите летни следобеди е по-добре да се стои на сянка. Лекарите винаги са предупреждавали за опасностите, които носят жегите за организма. Някога имаше табла по плажовете и къпалните с написани указания за предпазване от слънце, но хората не им обръщаха особено внимание. Днес много се говори и пише за здраве и болести и всяка медия има здравна рубрика. Издават се много специализирани вестници и списания, обръща се голямо внимание на превенцията. Вече всички знаят, че освен предпазването с дрехи, шапки и чадъри, трябва да се ползват и фотозащитни препарати, на които пазарът е твърде богат.
   В същото време не бива да забравяме ползите от слънцето. То е живот! То е полезно за синтеза на витамин Д и костите, то унищожава вредните микроорганизми, води до подобряване на редица заболявания, включително и кожни болести, например псориазис. То носи настроение и подобрява самочувствието.
   Следователно, не бива да отричаме полезното действие на слънчевите лъчи. Тук става въпрос за мярката – всяко прекалено нещо е вредно, независимо дали се отнася за слънчевите лъчи, за храненето, за пиенето, за тренирането във фитнеса и т.н. „Дозата прави лекарството” са казали древните умове.


А. Ш. :
   - Козметичните средства за фотозащита не са ли опасни за децата, чиято кожа е много по-чувствителна и уязвима?


Проф. Троянова :
   - Детската кожа е много по-чувствителна и по-уязвима от тази на възрастните спрямо УВЛ. Поради това в сезона на големите горещини, на децата трябва да се осигури възможно най-добрата слънцезащита. Днес на пазара има различни висококачествени продукти, предназначени за деца, с много висок фотозащитен фактор, адаптирани според особеностите на детската кожа. Нежелани реакции са възможни, макар и много рядко. Затова родителите трябва да се посъветват със специалист.
   Слънцезащитните продукти, предпазващи както от UVB, така и от UVA лъчи, трябва да се използват ежедневно. Желателно е да се подбират само проверени слънцезащитни продукти с висока защита от слънцето.
   Правилното нанасяне на продукта е също толкова важно, колкото и избора на самия продукт. За постигане на степента на защита, указана чрез слънцезащитния фактор, е необходимо да се нанесе достатъчно количество –2mg/cm². Това е около 36 грама (6 пълни чаени лъжички) слънцезащитен крем за тялото на възрастен човек. Понастоящем потребителите обикновено ползват само половината от това количество.
   Кремът или лосионът трябва да се нанасят на всеки два часа и след всяко влизане във водата.
   Освен това, веднага след като приключи излагането на слънце, е нужно тялото на детето да се измие много добре. След това кожата може да се намаже с подхранващ крем.


А. Ш. :
   - Какви съвети бихте дали на родителите за предпазване на децата от опасности, свързани с влиянието на силното лятно слънце върху кожата?


Проф. Троянова :
   - Използването на фотозащитни продукти и разумното излагане на слънце, съобразено с приетите правила, могат да осигурят спокойно и приятно прекарване на лятото, както за децата, така и за техните родители.
   Ето някои от съветите, които са особено полезни. Препоръчваме бебетата под 1 година да не се излагат на слънце. Малките деца да се предпазват най-добре с дрехи – широки фланелки, широки и дълги панталони, шапки, обувки, покриващи ходилото, слънчеви очила, дрехи с ултравиолетова защита. Добре е децата да се предпазват и във водата т.е. да се къпят с фланелка.
   Желателно е децата да се излагат на по-слабото сутрешно и следобедно слънце и изобщо да не стоят дълго на слънце, дори и когато са намазани. Децата не бива да се излагат на слънце от 11 до 17 часа, когато слънчевите лъчи са най-опасни.
   Децата трябва да се подготвят, като в продължение на няколко дни се излагат за по няколко минути на слънце с постепенно увеличават времето. Така кожата ще се адаптира и ще се избегнат неприятните изненади.
   Слънчевото изгаряне и претоплянето са чести последици от неправилното и неконтролираното излагане на слънце. Родителите трябва да знаят, че кожата „помни” изгарянията, получени в детството, ефектът се натрупва и повишава риска от появата на злокачествени кожни тумори в хода на живота.


А. Ш. :
   - Когато говорим за опасността от излагането на слънце, особено в обедните часове, какво бихте казали за хората, които са изложени на тези неблагоприятни влияния, поради характера на професиите им. Става дума за строители, селскостопански работници…


Проф. Троянова :
   - На хората с подобни професии трябва да се осигурят индивидуални защитни средства – шапки, очила, специални работни облекла, фотозащитни препарати. Друг е въпросът, дали това изискване се прилага и дали самите работници ползват защитните средства.


А. Ш. :
   - Опасни ли са бенките и какво трябва да направят хората, които ги имат?


Проф. Троянова :
   - Има различни видове бенки (невуси). Най-често това са козметични дефекти, които не са опасни. Но има и такива, които имат отношение към появата на малигненият меланом. Това са меланоцитните невуси, които са изградени от меланоцити - клетките, образуващи пигмента меланин в кожата. Тези клетки могат да се изменят и „изродят” злокачествено, давайки началото на малигненият меланом. Но не всички видове меланоцитни невуси са опасни. Подлежащи на активно наблюдение са т.нар. атипични или диспластични невуси, които са свързани с риск за меланом и могат да го предшестват. Следователно бенките, които имат атипичен характер, подлежат на проследяване и при определени условия се отстраняват.


А. Ш. :
   - Как се променят те и какво би трябвало да разтревожи хората с подобни бенки?


Проф. Троянова :
   - Промяната на кафявата бенка, която съществува от дълги години или появата на ново, необичайно тъмно петно, трябва да заостри вниманието и да доведе пациента при дерматолога за консултация. Най-честите промени са в големината, формата, очертанията, цвета и повърхността на бенката. Появата на сърбеж, болка, секретиране или кървене също изискват задължително консултация с дерматолог. Промените в меланоцитните невуси са най-чести след излагане на слънце и особено след слънчеви изгаряния. Ето защо, ние съветваме нашите пациенти да посещават дерматолога преди и след ваканцията на море.
   Превръщането на доброкачествения меланоцитен невус в злокачествен меланом е дълъг и сложен процес. Лекарят трябва да открие най-ранните промени, които изискват отстраняване на образуванието. За целта днес се използват различни съвременни диагностични методи, като дерматоскопията и спектроскопията. Всяко онкологично заболяване, открито рано и навреме отстранено, прави лечебният процес успешен. Аз бих препоръчала даже рисковите бенки да се отстранят по оперативен път, преди да са започнали да се променят. Това напоследък се прави все по-често.


А. Ш. :
   - Смятате ли, че българинът има достатъчно здравна култура, за да се грижи за здравето си и да не прави това едва, когато се е разболял?


Проф. Троянова :
   - През последните години здравното образоване на обществото значително се разшири. Огромен брой здравни предавания по телевизиите и множество статии във вестниците и списанията запознават широката публика с възможностите за профилактика и лечение на болестите. За съжаление, понякога се случва да се говорят и неверни неща, но това е друга тема.
   Здравните познания на хората се увеличиха, но традиционно българите мислим, че лошите неща няма да ни се случат. Често прегледите се отлагат, лечението се забавя и това влошава прогнозата на заболяванията, особено онкологичните.
   Радостното е, че младите показват добра здравна култура, стремят се към здравословен начин на живот, провеждат профилактични консултации. Модерните хора днес все повече се интересуват от възможностите за предпазване от болестите, информират се подробно за диагностиката и лечението на различни заболявания. Това ме прави оптимист, защото доброто сътрудничество между лекар и пациент е гаранция за успеха на всеки лечебен процес.


Разговора води Ангелина Шопова