След летния сезон

Преиодът след морето и грижата за нашата кожаКожа и след плажа


Интервюиращият :
   - Доц. Троянова, сезонът на плажа е към края си. След морето нужен ли е преглед на кожата?


Проф. Троянова :
   - Не на всяка цена, а само ако има обезпокоителни симптоми – някоя от наличните бенки е започнала да се променя. Това включва разлика в оцветяването, размерите, контура, поява на сърбеж, придърпване и др. Човек не бива да се плаши, нито да чака „да мине само” или да прилага „народни средства” за лечение. Макар и не толкова често, дразненето, рязането, горенето и налагането на бенки с каквито и да е средства, може да доведе до фатални последици.


Интервюиращият :
   - От какви грижи се нуждае кожата след морска ваканция?


Проф. Троянова :
   - През лятото тя е изложена на повече слънце, което значи, че е поизсъхнала и има нужда от хидратация и подхранване. Изисква вода и мазнина. Все още е време за леките формули – флуиди вместо силно хидратиращи и омазняващи кремове, рано е за тежка козметика. Преходът към нея започва през октомври – ноември, когато кожата трябва да се подготви за зимата.


Интервюиращият :
   - Забелязвате ли увеличение на кожните тумори в последните години?


Проф. Троянова :
   - Тези заболявания се увеличават в цял свят и у нас. За това има обективни причини – факторите на околната среда, работа на открито или при йонизиращи лъчения, както и субективни. Става дума за генетичното предразположение, което е най-важно според мен. Ако човек има случай на меланома в семейството, просто не бива да се излага на слънце. Важи особено за светли хора с фина кожа, която обикновено изгаря на слънце и не прави тен. Те са много уязвими за меланома, която се нарича и „болестта на белите якички”. Означава, че боледуват хора с отлична професионална реализация и високи доходи, които обикновено работят в офиси, но и по-често през годината могат да си позволят ваканции на юг, в слънчеви страни, с плаж и т.н.
   В другата група са немеланомните тумори, които са резултат от натрупаното през живота слънчево огряване и изгаряния на кожата. Обичайно страдат хора, които дълги години са работили на открито и след 60-65 г. развиват различни немеланомни тумори.
   Добра тенденция е, че кожните тумори се откриват по навреме, т.е. намалява тежестта на заболяванията.


Интервюиращият :
   - Вече масово се употребяват фотозащитни кремове. Това води ли до намаление на кожните тумори?


Проф. Троянова :
   - Със сигурност има положителна роля в предпазването на кожата. От друга страна обаче, прилагането на защитна козметика снижава вниманието, когато сме на открито. Мнозина смятат, че с намазването на излизане си осигуряват безопасност до края на деня. Това е заблуда и в подобни случаи могат да се получат изгаряния, а после хората се чудят защо и обвиняват козметиката. Нека се знае, че ако седиш на плажа от 10 до 19ч. например, кожата е изложена на много силна агресия от страна на слънцето и няма средство, което да служи като броня. Изгарянето сега, през това лято, няма да предизвика последици веднага. Те се проявяват след години, с натрупване на „слънчеви дози”.


Интервюиращият :
   - Постоянно се говори за профилактика на раковите заболявания, но доколко тя е организирана и достъпна? Може ли човек да се прегледа в Националната онкологична болница например – веднага, защото нещо го е обезпокоило и без да го връщат?


Проф. Троянова :
   - Разбира се – на 1-ия етаж в нашата болница работи медицински консултативен център със специализирани кабинети, откъдето никой не е върнат. Често ме питат кой е най-добрият специалист по дадено заболяване. Такъв отговор не може да се даде, всички лекари от болницата са много опитни и добри специалисти, само това работят. Човек може да се прегледа и при най-известните, защото всеки има приемни дни в медицинския център. Прегледите стават с талон по здравна каса или срещу заплащане. Предлагат се и пакети според възрастта и пола.


Интервюиращият :
   - Как пациентът да бъде сигурен, че прегледът включва всичко необходимо? В профилактиката на рака на гърдата например постоянно се говори за изследванията на мамограф, но много жени не стигат до тях.


Проф. Троянова :
   - Пациентът трябва да се довери на избрания специалист. Прегледът за рак на гърдата включва палпация на млечните жлези и околните лифни възли. Ако лекарят се усъмни в нещо, изпраща жената на ехограф – ако е под 35-40 г., или на мамограф. Мамографският апарат е рентген и не е в полза на пациента да бъде облъчван без необходимост. Така се прави и в Европа, не е измислено тук.


Интервюиращият :
   - Напоследък зачестяват съдебните дела на онкоболни срещу държавата. Как гледате на този процес?


Проф. Троянова :
   - Право на пациента е да търси съдебна защита, ако се чувства ощетен в лечението. Работя в тази сфера от години и ви уверявам, че онкопациентите у нас получават лечение на европейско равнище. То се води по протоколи, според утвърдените в Европа стандарти – и в диагностиката, и в оперативното лечение, и в лекарственото, и в лъчетерапията. Последното ръководство, което разписва всеки стандарт в детайли, е от 2003 г. и важи за цялата онкологична мрежа.